2013. január 9., szerda

Középtávú célok - tervezés


Válaszd ki a céljaid közül azokat, amelyeket egy éven belül meg akarsz valósítani és készíts tervet hozzájuk. Kezelheted őket összességében, de külön-külön is. A tervek áthidalják az életcélok és a napi teendők közötti űrt.
 
Javaslom, hogy válaszold meg az alábbi kérdéseket, persze a legjobb, ha írásban teszed ezt:
  1. Milyen célt akarsz egy éven belül megvalósítani?
  2. Miért szeretnéd elérni ezt a célt?
  3. Ha sikerül elérned, milyen változást fog előidézni az életedben?
  4. Mennyire fontos számodra ennek a célnak az elérése a többi cél közül (1-10-es skálán)?
  5. Mennyiben segít hozzá életcéljaid eléréséhez ennek a célnak az elérése?
  6. Mekkora árat fizetnél érte, mekkora áldozatot vállalnál, hogy elérd ezt a célt?
  7. Mérd fel, mekkorák az esélyeid?
  8. Mi történik, ha valami közbejön és nem sikerül elérned? 
  9. Milyen kockázati tényezőkre számíthatsz a megvalósítás közben? Le tudod e küzdeni az adódó akadályokat?
  10. Milyen részcélokat állítasz fel ahhoz, hogy elérd velük a fő célt?
  11. Jelölj meg határidőket a részcélokhoz!
  12. Mit teszel azért, hogy már most elindulj a megvalósulás felé?
Ha ezeket megválaszoltad, akkor már el is jutottál a napi teendőkhöz.

Saját példám a kérdések megválaszolására
  1. Hobbifotósként képeket készíteni emberekről, életekről, kultúrákról, öltözködési szokásokról, utcai divatról, természeti és épített környezetről.
  2. Azért, mert a fotózásban kamaszkorom óta örömömet lelem. Kikapcsolódom tőle, sikerélményem van benne, és a fotók készítésével sokat utazhatok, ismerkedhetek, kapcsolatokat alakíthatok.
  3. Olyan kapcsolatokat alakítok ki, ami a jövőm szempontjából fontos számomra. Ezek a kapcsolatok adják majd az egyik alapját a kialakított ismeretségi körömnek.
  4. A maximumon van, úgyhogy 10-es.
  5. Sikeres hobbifotósként való tevékenykedésemhez nélkülözhetetlen az életmód bloggerkedéshez, a "divatgurus önsztájlisztoláshoz".
  6. Képeznem kell magamat a fotózási és a képszerkesztői technikákban, erre időt kell szánnom. Szükségem van egy modern fényképezőgépre, annak használatát maximálisan el kell sajátítanom. Amit már kiválasztottam (és ebben Ádám fiam is segített) az egy Samsunk Galaxy kamera. Nagyon tudnám szeretni! Fel is került a képe a célfüzetembe. Ennek ára 120 ezer Ft részletfizetéssel.
  7. Az esélyeim ennek a célnak a teljesítésére nagyon kedvezőek, mert óriási akarat van bennem és nagyon motivált vagyok. A technika akár most is a rendelkezésemre áll, már kezdhetném is a tanulást.
  8. Esetleg időben tolódhat a cél elérése, de az biztos, hogy megvalósul.
  9. Az akadályozó tényező csak egy komoly megbetegedés lehet, vagy olyan hirtelen lelki trauma, ami miatt ideiglenesen át kellene alakítanom az életemet (pl.: családban lévő halálozás). De ez is csak ideiglenesen csúsztatja a cél elérését.
  10. - 11. Részcélok és határidők:
  • eszközbeszerzés, kezelésének az elsajátítása - határidő: 2013. február
  • kapcsolatfelvétel fotós bloggerekkel, technikatanulás miatt - határidő: 2013. februártól-májusig
  • fotós weboldalak böngészése, könyvtári szakkönyv kikölcsönzése - határidő: 2013. februártól - májusig
  • fotós hobbiterv készítése - határidő: 2013. február
  • a terv hobbiszintű megvalósítása, közben élvezni a fotózás, az utazás és a kapcsolatalakítás örömét - határidő: 2013. márciustól folyamatos
  • blogon beszámolás a folyamatról - határidő: 2013. februártól folyamatos
12. Már most elkezdem a fotós hobbitervem vázlatának összeállítását, hogy februárra részletesen kidolgozottá váljon, és keresek egy jó fotósblogot még a mai napon.

4 megjegyzés:

  1. Szia! Először is nagyon köszi, hogy belinkelted ezt a blogodat is, szuper! Annyira jó, hogy hasonló érdeklődésű emberekre találok, nagyon örülök neki! Remek postok, számomra rengeteg inspiráció! :)
    A fotózáshoz sok-sok sikert kívánok! És ha esetleg tudok valamiben segíteni, állok rendelkezésedre! :) Én több mint 6 és fél éve hobbifotózom. Egy biztos, nem minden az eszköz. A gép amit kiválasztottatok a fiaddal szerintem a célnak megfelel. A lényeg, hogy tényleg az ember összeismerkedjen a gépével, és adjon időt annak, hogy megtanulja kezelni, használni. Sok ismerősöm van akik egyből egy nagyon drága géppel vesz (több százeszressel) és panaszkodnak, hogy nem sikerül lélegzetelállító képeket készíteniük. A gép nem minden, egy középkategóriás géppel is szuper képeket lehet készíteni, csak ismerni kell a gépünket, és időt kell adni, hogy összemelegedjünk vele. Nekem 6,5 éve egy tükörreflexes Nikonom van, de még mindig vannak olyan helyzetek, ahol előveszem a kiskönyvét, és elkezdem tanulmányozni, hogy mit- hogyan. Van sok fotós blog, ahol inspirálódom (igaz ezek nem oktató blogok) de ha gondolod szívesen adok pár linket, mert gyönyörű képeket csodálni is remek inspiráció.

    Rögtön ajánlanék neked egy szuper, és szerintem egyszerű képszerkesztőt. A neve PhotoScape - magyarul is megjelent, könnyen kezelhető, egyszerű és alap dolgokra tökéletes (méretezés, élesség, kontrasztok, fényerő állíts, különböző montázsok készítése, effektek, felíratok stb) nem egy Photoshop, de sokkal egyszerűbben és könnyeben használható...

    Sok sikert! :) (és bocsi a kisregényért) :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld Zóra, kb. 2 hónapja a PhotoScape-et használom, egy blogger ajánlotta a postjában, erre is így akadtam rá, és tényleg jó.
      Köszönöm a fotósblogajánlódat, szívesen veszem, akár ide a megjegyzésbe is berakhatod a linkjeit, talán mást is érdekel.
      És örömmel olvasom a kisregényeket :)

      Törlés
  2. Okézsoké, akkor küldök pár linket :)

    http://babafotozas-pecs.blogspot.hu/

    ez kicsit művészibb jeleggű:
    http://www.flickr.com/photos/22166023@N05/

    http://charlottefoto.blogspot.hu/
    Ha fent vagy Facebookon akkor Charlotte blogját érdemes ott is követni, oda több kép kerül fel mint a blogra.
    https://www.facebook.com/pages/Charlotte-blog/138449546199444?ref=ts&fref=ts

    http://barbarajphotography.hu/hu/

    hirtelen ennyi :) tanulós fotós blogok is biztos vannak, csak keresgélni kell, még addig én sem jutottam el, pedig lehet nem ártana, mindig tanul az ember :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...