2013. január 21., hétfő

Időfecsérlő vagyok?

"A szokások láncait mindaddig nem érezzük, amíg annyira vastagok nem lesznek, hogy már képtelenség szétszakítani őket."
Samuel Johnson

Előző bejegyzésem folytatásaként először írd össze kb. 20-30 szokásos heti tevékenységedet, majd sorold be őket 5-6 fő csoportba:
  • Munkára fordított idő: munkába utazás, értekezletek, telefonálások, levelezések, papírmunka, ügyfelekre fordított idő, váratlan látogató, önkéntes munka stb.
  • Magadra fordított (napi rutin) idő: tisztálkodás, öltözködés, étkezés, alvás stb.
  • Családodra fordított idő: főzés, mosás, takarítás, bevásárlás, gyerekekkel töltött idő, családi beszélgetések, egyéb.
  • Szórakozás: olvasás, tévézés, sport, utazás, társaság, blogolás, hobbi stb.
  • Magadra fordított egyéb idő: tanulás, fejlődés, tervezések, meditálás stb.
  • Egyéb tevékenység.
Ezektől akár teljesen eltérhetsz, vagy részletesebben is felbonthatod, a lényeg, hogy a Te szokásaidat csoportosítsd. 

A felsorolt szokásokat számozd be és készíts egy táblázatot, amelyben felosztod a napodat fél órás  beosztásra. Ez a hét kritikus lesz, mert tudatosan magadnál kell tartanod ezt a táblázatot és minden fél óra elteltével be kell jegyezned azt a számot, amelyikkel megjelölted az adott tevékenységet, amit akkor végeztél.
A hét végére minden rublikában lesz egy szám, ami alapján összeszámolhatod, hogy mire mennyi időt fordítasz.
Vizsgáld meg ezt a saját magad számára hasznos információt, és alaposan, nagyon őszintén válaszold meg magadnak ezeket a kérdéseket:
  1. Vannak olyan szokásim, amivel elfecsérlem az időm egy részét? Hogyan tudnám csökkenteni ezt az időfecsérlést?  Például az esti tévézést  a magam számára annak tartottam. Este 6 után lezuhanunk a tv elé és 10-11-ig kapcsolgatva ide-oda nézzük, ami benne van, és szidjuk a szolgáltatókat, hogy nem tudnak értelmes műsorokat leadni, csupa ismétlés az egész. Erről az időfecsérlésről le lehet szokni, át lehet alakítani a tévézési szokásokat, és ezt a sok-sok órát felhasználom hasznos dolgokra (jóga, meditálás, olvasás, blogolás, általam kiválasztott és letöltött filmek nézése (stb.) és csak a kiválasztott tv-műsorokat nézem).
  2. Hogyan fecsérlem mások idejét?  Például a pletykálkodás az egy ilyen időfecsérlés. A pletykálkodni szerető emberek nem csak mások, hanem maguk idejét is elpazarolják ezzel a szokásukkal (ez belőlem hiányzik - szerencsére!).
  3. Mi az, amit ritkábban lehet csinálni, vagy teljesen elhagyni, esetleg másra bízni?  Például dolgozó nőként sok időt elvett a napi főzés a hetemből, így ezt a szokásomat úgy alakítottam át, hogy a falu meleg konyhájáról (óvoda-iskola menzája) hozok hétköznap főtt ételt, és csak hétvégén főzök rendszeresen, hétköznap pedig csak akkor, ha  kedvem/kedvünk van a Párommal. De rendszeresen elfogadom a Mamák segítségét is (Anyukám és Anyósom), akik gyakran küldenek a saját főztjeikből, amit régebben visszautasítottam, hogy ne fáradjanak azzal, hogy még nekünk is jusson az övékből. De szívesen adnak és ez jó! Ezzel hetente sok-sok órát csoportosíthattam át másra, a család pedig igazodik sok mindenhez, csak jól kell elfogadtatni azt, ami jó nekünk.
  4. Mit tesznek mások, amivel elrabolják az időmet? Mi tehetek azért, hogy ez ne forduljon elő?  Például gyakran megtörtént velem, hogy a munkaidőben egyik-másik kollégám szívesen elmesélte volna az egész élettörténetét, mert örült, hogy valaki meghallgatja. Eleinte örültem ennek, mert fontosnak gondoltam magamat, hogy valaki megosztja velem a bizalmas, magánéleti dolgait, de ezután az idővizsgálat után be kellett látnom, hogy a munkámtól (és magamtól) veszem el az időt. Kidolgoztam a magam módszerét, és az új munkahelyemen már alapból úgy indítottam, hogy nem Én voltam a "lelki levelesláda". De idetartozik az is, ha nem tudsz "NEM-et" mondani és mások helyett Te végzed el a munkát.
  5. Csináltam e olyas valamit, ami a terveim megvalósítása szempontjából fontos?  Ez kulcs kérdés! Ha le vannak írva a szakaszokra bontott céljaid, akkor könnyen ellenőrizheted, hogy mit csináltál, melyik célod érdekében. Ha nincs ilyen a hetedben, sürgősen alakíts valamin, mert jelenidőgyilkosságot követsz el magad ellen!
  6. Olyasmikkel töltöttem el az időm nagy részét, amelyek fontosak számomra? Ha nem, miért? Ha igen, akkor azt hogy csinálom? Ezzel megerősíted magadban a jó szokásokat és felismered a nem jókat.
Ezekkel a válaszokkal könnyen kiderül, hogy milyen szokásaid vannak, melyiken kell változtatnod, és melyik az, ami hasznodra van. 

Neked van időfecsérlő szokásod van?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...