2013. január 16., szerda

Álomtabló, vágytérkép


A pozitív gondolkodás lassan egy évtizedes “divathulláma” hozta el azt a módszert, amikor képeket gyűjtünk mindenféle dologról, amit meg akarunk élni, amit meg akarunk szerezni, mondatokkal, idézetekkel egészítjük ki, aztán ezeket egyfajta montázsként összepakoljuk, és olyan helyre tesszük, ahol szem előtt van, ahol gyakran rápillanthatunk. Ezt nevezzük álomtablónak, de találkoztam már a vágytérkép megnevezéssel is, például a Nőtudat c. blogban, ahol még az elkészítéséhez is ötletet kapsz.

Néhány ötlet az álomtabló / vágytérkép használatra
  • Egyszerű kartonlapra ragasztva a képeket az ágyad köré akaszthatod a falra (persze kreatív keretet is készíthetsz neki, mert megérdemli, nem ám csak úgy rajzszöggel felszúrni), hogy minden reggel ébredéskor, és este lefekvéskor a szemed előtt legyen. Ez akkora lehet, amekkora képet elbír a hálószobád erre kijelölt fala.
  • Kisebb méretű képmontázst szintén képkeretbe foglalva elhelyezheted az éjjeli szekrénykéden, az íróasztalodon, olyan helyen, ahol napközben több időt is eltöltesz.
  • Ha túlteng benned a kreativitás (mint bennem) készíthetsz lefűzhető könyv formátumú  álomtablót is. Akkor az már álomnapló lesz, amit folyamatosan bővíthetsz, formálgathatsz, közben pedig álmodozhatsz. Ezt is előveheted naponta többször is, úgyhogy jó olyan helyre tenni, ahol eszedbe jut az elővétele (nekem az ágyam melletti szekrénykén van, esténként szoktam lapozgatni, reggel pedig csak a rápillantok, és elmosolyodom, mert tudom, milyen érték van benne :)
  • Digitálisan is megszerkesztheted, és montázsként beállíthatod háttérképnek a számítógépeden, de egyenként a képernyő pihentetőn is bekúszhatnak álmaid fotói (ebédidőben, vagy egy hosszabb telefonálás közben jó a tudatalattinak látni ezeket). 
  • Hűtőmágnest is könnyen lehet készíteni, ha lapmágnes darabkákat ragasztasz a képek hátoldalára. Ha a konyhában töltesz sok időt, mert szeretsz főzni, akkor ez ideális hely arra, hogy gyakran rápillants, közben pedig tedd a dolgodat.
  • De ugyanez a mágneses technika alkalmazható radiátorlapra biggyesztve: ágy mellé, nappaliban, íróasztalnál, kreatív zeg-zúgban, ahol éppen szem előtt van a radiátor, és tetszik neked ez a hely. 
  • Ha autóban ülsz sokat, akkor akár kártyányira lekicsinyített montázsodat gyurmaragaccsal (Blue Tech) a műszerfalra biggyesztheted, vagy készíthetsz kártyákat is egyenként a képekről, és az egész paklit előveheted egy-egy piros lámpánál, vagy várakozásoknál, és átforgathatod azt a néhányat, amire épp a várakozás ideje engedi. 
  • Ugyanezt a kártyás módszert használhatod, ha tömegközlekedsz. Autóbuszon, vonaton, HÉV-en nyugodtan előveheted és nézegetheted őket utazás közben is. Ha hosszabb az utad, és egyedül vagy, akár gondolatban el is játszhatod a képekhez kapcsolódó részletes  szituációkat. Pillanatok alatt eltelik az idő, és rossz lesz majd leszállni, mert "álmodnál" még tovább.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...