2013. január 6., vasárnap

Fontos célkitűzési szempontok

Ha a céljainkról meg van az első nagy vázlatszerű összesítés, utána hozzá lehet kezdeni a részletek kidolgozásához, a finomítgatásokhoz, a részek összefüggő egésszé formálásához. Tulajdonképpen az elképzeléseidet kell egy igazi tervvé alakítanod, ami olyan, mint egy tanulmány megírása. Ahhoz is előbb az ötlet kell, amit aztán lejegyzel, és utána bontod ki a részleteket, mindig bővítve valamivel.

Fontos ismerned magadat, és tisztában lenni képességeiddel, mert olyan célokat kell felállítani, amit tudod, hogy meg is fogsz tudni valósítani. Hogy képes vagy rá végigvinni a tennivalókat. Ha egy laza, csak a mának élő személyiségű emberke vagy, akkor ne tűzz ki olyan célokat, amelyek következetes és kitartó képességeket igényelnek. 
Ha nagy, távoli céljaid vannak, sokat kell tenni érte, és célszerű apró lépésekre felbontani a feladatokat.

Fontos!

1. Legyenek pontos és ellenőrizhető céljaid! Érdemes pontosan meghatározni a célokat.
  • Például (a saját céljaimból veszem a példákat), ha anyagi függetlenségre vágyok, össze kell számolni, hogy mégis mennyi az az összeg, aminél már ez elértnek számít Nálam. Mert minden embernél más és más összeg jelenti ezt a függetlenséget. De ugyanígy van a hitel visszafizetéssel is. Mennyi is pontosan az az összeg? 5-10-20 millió?
  • Persze nem minden cél mérhető számokban, így ha olyan célod van, hogy angol nyelven akarsz jobban kommunikálni, vagy a kapcsolataidat akarod javítani, akkor rajzolj egy egyenest, jelöld be 1-10 közötti számsoron, hogy hol tartasz most, és hogy hová szeretnél eljutni. 
  • Még javasolt a szavakba foglalás is, amikor leírhatod pontosan, hogy mit is szeretnél elérni. Olyan színesen, és olyan részletesen, ahogyan Neked tetszik.
  • Ami számomra a legjobban tetsző módszer a pontosításra, az a vizuális megjelenítés, mert tele van kreativitással. A "divatgurus önsztájlisztoláshoz" már régóta gyűjtöm a magazinok fotóit, és ragasztgatom őket A/4-es lapokra, aztán kidekorálom a lapokat (akrilfestékkel applikálva) és lefűzöm egy külön mappába. Imádom nézegetni a képeket üres fejjel is, és fantáziálva is. Ugyanígy kezdtem el az utazásos terveimet is egy külön mappába, bár ennél kombinálom az írott szöveget a képekkel és úgy applikálom.
  • Van aki inspirációsfüzetet vezet, vagy álommappát, vagy álomtablót készít az elérendő céljairól, és mindenről fotókat ragaszt fel rá, a kívánt házról, lakásról, autóról, utazásokról stb. Ez is jó módszer lehet.
Ha semmiképpen nem tudod sem kiszámolni, sem felbecsülni, sem körülírni, akkor le is mondhatsz róla, mint célról.

2. A céljaid összeférjenek egymással.
Előfordul, hogy olyan célokat tűzöl ki magad elé, amelyeket egyszerre képtelenség megvalósítani, ami elbizonytalaníthat abban, hogy melyiket is válaszd. Ez gyakran odavezet, hogy már egyiket sem akarod megvalósítani, ezért érdemes már a kezdet kezdetén megvizsgálni a céljaidat az összeegyeztethetőség szempontjából.
Én úgy állítottam fel a céljaimat, hogy már belekalkuláltam az összeegyeztethetőséget is: a coach-os tanulás, a vállalkozóvá válás, a hobbijaim (kreatívoskodás, fotózás, magam sztájlisztolása, bloggerkedés), az angol tanulás, utazás, emberi kapcsolataim (stb.) mind-mind egy szálra vannak felfűzve, és remekül összepasszolnak. Látom magam előtt a megvalósulási folyamatot, ami komoly következetességet igényel majd, de képes vagyok rá:  MAGAMÉRT!

3. Rugalmasan kezeld a céljaidat!
A jó terv olyan, mint a kényelmes cipő. Megfelel az elvárásoknak, szükség esetén pedig hozzáidomul a viselője igényeihez. Megeshet, hogy felül kell vizsgálni az idő múlásával a terveidet, mert változások mindig adódhatnak. Ez azzal járhat, hogy vannak célok, amelyeket ki kell törölnöd, vagy más célra kell cserélned. A célokat nem szabad rugalmatlanul, mereven kezelned, mert akkor nem úgy kezeled őket, ahogyan megérdemlik, ahogyan TE megérdemled. 
Hagyj szabad teret a megvalósításuknak azzal, hogy biztosítod a rugalmasságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...