2013. január 19., szombat

Legyen fontos minden nap!

Hogy elszaladt ez a hét! Reggeltől estig csak dolgoztam, és alig jutottam valamire, ráadásul jól elfáradtam."
"Ki sem látszok a munkámból, semmire sincs időm!"

Ezeket a mondatokat évekig hallottam a magam szájából, és tudom, hogy sokan most vannak abban a szakaszban, hogy így élik a hétköznapokat. Pedig mindannyiunknak  ugyanannyi idő áll a rendelkezésünkre egy adott napon, héten vagy hónapban, mégis egyik ember sokkal többet tud kihozni az idejéből, mint a másik. 
Megvizsgáltad már, hogy mivel töltöd az idődet? A legtöbben azt hisszük, hogy tudjuk, pedig az igazság az, hogy az emberek csak élik az adott hétköznapokat, és nincsenek tisztában azzal, hogy mit és hogyan is csinálnak nap, mint nap. Még azon sem gondolkodnak el, hogy lehetne másként is, ami könnyebbséget adna ebben a felgyorsult életvitelben. 
Az időnkkel tulajdonképpen szokásaink szerint bánunk, tesszük a dolgainkat megszokásból, mert így nem kell időt fordítani az átgondolásukra. Pedig ez az idő megtérül, nem is akárhogyan, mert sok szokásunk haszontalanság és felesleges időpocsékolás. Szokásainkat szinte gondolkodás nélkül csináljuk és észre sem vesszük, hogy a változtatással sokkal másabb eredményeket érünk el. És így telnek el az éveink nagy része.
A legtöbb ember nem ismeri jól saját magát. Az "énvédő" mechanizmus által persze védjük magunkat: "Márpedig Én ismerem saját magamat! Ki ne ismerné, ha nem Én!" Pedig emögött a szöveg mögött sokszor nincs valós tartalom, ez csak az "énvédelem", ami már kisgyerek korunk óta kialakult a személyiségünkben.
Nagyon nagy bátorságot igényel szembe nézni önmagunkkal, és objektíven mérlegelni, hogy hogyan is bánunk saját időnkkel. 

Az Én javaslatom, és amit kipróbáltam (alapul véve Michael Lebouf: Az önszervezés iskolája c. könyvét)

Egy héten át le kell írnod, hogy mivel is töltöd az idődet. Ne ijedj meg, csak egy hetet kell rá szánni, és tudatosan leírni, hogy mit csináltál az elmúlt órában. Egy hét kitartó munka, ami az egész elkövetkezendő életedre hatással lesz, mert felfedezel egy csomó olyan dogot az idődben, amit feleslegesen csinálsz.
De ha nem látod leírva több napon keresztül, majd összesítve az egész felhasznált idődet, akkor nem szembesülsz a saját magad időpazarlásával.
Ez egy nagyon fontos gyakorlat a jövőd szempontjából, mert objektív szemmel alaposan szemügyre veheted magadat, szembesülsz a rossz szokásaiddal, és elgondolkozhatsz azon, hogy mivel is válthatod fel őket. 
Óriási lépéseket tehetsz a céljaid megvalósítása felé, ha az időpocsékolós munkáidat felváltod a céljaid számára hasznos tennivalókkal.

A következő posztot a heti időbejegyzés részleteiről írom majd. Ha kedved van hozzá tarts velem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...