2013. április 22., hétfő

A problémák felnagyítása

Lea, a nyári terepgyakorlatát a Körös-folyón látta el, az Alföld közepén. Nem ismerte a terepet, először volt ott úgy, hogy Budapestről vonattal utazott Szarvasra, majd 2 nap után vissza akart menni Budapestre. Azonban a visszautazáskor véletlenül a békéscsabai,  ellenkező irányba közlekedő vonatra szállt fel. Felszállás után rögtön el is aludt, és amikor felébredt már a Békéscsaba felirat mosolygott rá :)
Rögtön leszállt, és az egy óra múlva visszainduló vonattal utazott vissza.
A várakozás egy órájában felhívott telefonon, és részletezte, hogy: ,,Képzeld, Anya! Hogy jártam..." 
Telefonon megbeszéltük, hogy lássa a jó oldalát a dolgoknak. 
Például: 
  • Jó idő van, és még soha nem járt az ország dél-keleti csücskében. Békéscsaba és Budapest között érdekes lehet a természet, végigutazik az Alföldön, amit még soha nem látott így egyben. Figyelje, hogy mi az, ami tetszik neki az utazásban, gyönyörködjön az Alföld szépségében.
  • Legyen hálás, hogy felébredt Békéscsabán, és nem utazott tovább, mert a vonat a határon túlra ment, így csak egy 3-4 órás késéssel ér Budapestre.
  • Ha így történt, annak biztosan oka van. Figyelje a részleteket, az embereket, a történéseket maga körül, és próbálja kideríteni, hogy milyen üzenete lehet ennek az elkanyarodásnak.
Az úton megismerkedett a vele egy fülkében utazó, érdekes gondolkodású, idős nénivel, ami sok mindent átformált a Lea fejében az idős generációról. Emiatt nagyon hasznos volt számára ez az utazás.

Ezt a bevezető példát azért osztom meg veletek, mert egy újabb gondolkodási hiba jelenik meg a fejünkben, ha gondolatban korlátozzuk a lehetőségeinket. Ez legtöbbször az eddigi élettapasztalatainkból, berögzött, régi szokásainkból adódik. A keletkező problémákat felnagyítjuk, magunknak kárt okozva éljük meg, mert idegesek, frusztráltak leszünk tőlük. Pedig reagálhatnánk másként is, ami számunkra sokkal előnyösebb érzéseket generálhat bennünk.
 
Mit is jelent ez pontosabban? Példákat írok a hétköznapokból:
  1. Ha eltört a lábad, és otthon fekszel, akkor végre lehetőséget kaptál egy csomó dologra. Például elolvashatod a régóta meglévő könyveidet, vagy megnézheted a kedvenc sorozatod összes epizódját, vagy elkezdhetsz megtanulni kötni, horgolni, amit már olyan régóta tervezel, csak nincs rá időd.
  2. Ha elbocsájtottak a munkahelyedről, akkor lehetőséget kaptál arra, hogy végre állást változtass, vagy hogy a magad ura legyél, és beindítsd az önálló vállalkozásodat. 
  3. Ha nem sikerült a nyelvvizsgád, akkor lehetőséget kaptál, hogy megismerkedj egy új nyelvtanárral, vagy egy új kurzuson, új emberekkel alakíthatsz ki kapcsolatot.
  4. Ha nem tudod megvenni a tervezett élelmiszeranyagokat az esti vacsorához, mert sokáig dolgoztál, és a sarki boltban elfogyott a legfontosabb alapanyag, akkor lehetőséget kaptál, hogy kipróbálj valami új ételt, ami lehet, hogy sokkal jobban fog ízleni az újdonsága miatt.
A problémák helyett a lehetőségekre koncentrálást szokásunkká tudjuk alakítani. Bármilyen helyzetben is vagy, mindig lásd meg benne a  lehetőségeket, amikre persze nem kell azonnal reagálnod, de tudj róla, hogy léteznek.
Minden helyzet rejthet számodra valamilyen lehetőséget (akár többet is), hogy jobbra, vagy rosszabbra fordítsd az életedet a magad gondolkodásával.

Melyikre koncentrálsz? 
Ez a kérdés kulcsfontosságú, mert mindig arra a kérdésre kapod meg a választ, amelyiket felteszel magadnak. Ha azt keresed, hogy mi a rossz ebben a szituációban, akkor arra a kérdésre kapod meg a választ magadtól. Ha viszont azt a kérdést teszed fel magadnak, hogy hogyan tudnád az adott helyzetet a javadra fordítani, akkor pedig arra fogod megkapni a választ. A válaszadó mindig Te vagy, akárcsak a kérdésfeltevő!

Melyiknek van nagyobb értéke a számodra?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...