2013. április 28., vasárnap

Döntéshozó képesség

Naponta sok-sok döntést meg kell hoznunk. Mivel folyamatos változással és kiszámíthatatlansággal kell együtt élnünk, nagyobb szükségünk van a határozott döntésekre, mint valaha. Minél több döntést hozunk, annál jobban fog menni.
Az apró, hétköznapi döntések gyakran már szinte mindenkinél rutinosan mennek, de gyakran adódnak nagyobb volumenű döntési helyzetek, amivel nem mindig tudunk azonnal mit kezdeni. Vannak, akinek könnyen és jól megy az ilyen jellegű döntés is, magabiztosan csinálják, és vannak, akiknek nem.
Megfigyeltem magamon, hogy a döntéshozó képességem attól is függ, hogy mennyire bízok magamban, és mennyire figyeltem az elmúlt időszakban a döntéshozatali technikám fejlesztésére.

Tippek a helyes döntés kialakításához:
  1. Hajszálpontosan körvonalazd a meghozandó döntést, pontosan határozd meg a kérdést, amire irányul a döntésed.
  2. Szerezd meg a lehető legtöbb információt, és ha nincs több, akkor elégedj meg azzal, ami van.
  3. Ellenőrizd az információk megbízhatóságát, magad is vizsgáld meg a tényeket.
  4. Kérj javaslatot és tanácsot, de nem kell okvetlenül követned őket, de megtudhatsz ismeretlen dolgokat is.
  5. Írj plusz-mínusz listákat, így azonnal megtudod, hogy merre billen a mérleg nyelve. Ezt a módszert nagyon kedvelem, egyértelművé teszi a dolgokat.
  6. Kérdezd meg magadtól, mi lehet a döntésed legjobb eredménye. És a legrosszabb? Mi a legvalószínűbb? Mi lesz, ha nem eszerint cselekszel? 
  7. Írd le az összes elképzelhető megoldást és valószínűsíthető következményeket.
  8. Értékeld ki ezeket a megoldásokat és következményeket. Írd fel az összes jó és rossz pontot, hasonlítsd össze őket, hogy megtaláld a lehető legjobb megoldást. 
  9. Kérdezd meg magadtól, ha így döntesz, hol leszel 6 hónap múlva? Egy év múlva? öt év múlva? És ha nem így döntesz?
  10. Bízz a megérzéseidben! Kérdezd meg magadtól, hogy miért jó ez a döntés, vagy miért nem. Bízz a belső ösztöneidben ahelyett, hogy a pillanatnyi benyomások vezessenek a döntésben. A belső megérzéseket erősítheti a meditálás, amiről már korábban írtam: ,,Jó döntések meditációval". De meditáció nélkül is érdemes figyelni a belső jelzéseinket. Mindig jó irányba vezetnek :)
  11. A felismert döntési hibáidat használd fel a döntési képességed fejlesztésére, hogy legközelebb jobban csináld. Ettől egyre jobb lesz, és egy idő után fel is fog gyorsulni a döntési folyamatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...