2013. február 1., péntek

Who I am? - 7.


Önismereti kérdések és válaszok

7. kérdés
Mik azok a dolgok, amik motiválnak? Mi hajtja a belső vitorláidat?
Azokat kell számba venni, amiktől a hegyeket is megmozgatnánk, amitől teljesen be tudunk lelkesülni, amitől igazi lendületet érzünk magunkban.

Ami engem lázba hoz az az „Alkotás! Alkotás! Alkotás!”
De alkotni annyi területen lehet.

Amitől mégis beindulok:
  • Divat, stílus: ezen a területen minden megmozgat. A ruháim tervezése, a szabás-varrás, a kötés-horgolás, a kiegészítők elkészítése, párosítgatása, a divatmagazinok, weboldalak nézegetése, divatműsorok, divatbemutatók (még soha nem voltam egyen sem), a különböző népek, kultúrák divatja … Egyszóval minden, ami ide tartozik. 
  • A fotózás is egy alkotás. Legszívesebben mindent megörökítenék. Minden mozzanatban és mozdulatlan dologban képes vagyok meglátni azt, amit úgy gondolok, hogy lefotózva sokat jelenthet számomra.  Igazi örömforrás! Milyen jó lehet annak, aki ezzel keresi a kenyerét!
  • Lakberendezés, tárgyak átalakítása valami használhatóvá. A „Lakáskultúra” c. újságot már gyerekkorom óta forgatgatom, persze ez már rég kiegészült az „Otthon”, „Széplak” stb. magazinokkal. Imádom a lakásfelújító és átalakító műsorokat. Évek (évtizedek) óta figyelem a lakástrendek alakulását, a stílusok változását. Egyszer egy budapesti szakmai utam után egy egész délutánt az IKEA áruházban töltöttem és fotóztam a berendezett sarkokat. Aztán a fotókat itthon képernyő pihentetőként a laptopomra raktam és hetekig csodáltam (beteges-nem?).
  • És az utazás! Menni, menni és menni! Egyszer azt mondta a Párom, hogy vesz majd nekem egy napelemes autót (akkumulátor nélkül), és reggeltől-estig, amíg a napelem bírja, mehetek. Csak estére, mire lemerül, mindig jöjjek haza. Az utazás során sok-sok emberrel lehet kapcsolatot alakítani, kultúrákat megismerni, ami engem nagyon inspirál!
  • És alkotásnak számítom azt is, ha más emberek személyiségének formálásában is alkothatok. Ha a jelenlegi személyiségemmel, az eddigi tapasztalataimmal és a jól működő tanácsaimmal, módszereimmel hozzá tudok járulni ahhoz, hogy másnak jobbak és szebbek legyenek a hétköznapjai, az életvitele.
Meg kell találni azokat a területeket, amiben jól érezheti magát az ember. Amiben nem külső kényszer hatására tesszük a dolgunkat, hanem a magunk örömére, a magunk belső motivációja hajt minden mozzanatot és minden gondolatot.Az igazi kiteljesedést, az igazi sikert ez hozza meg.
De mennyire kevesen vannak, akiknek ez meg van így, és össze tudják párosítani a maguk örömszerző tevékenységeit és az életük lehetőségeit. Pedig ezen van a lényeg, hogy ezt így kellene megteremteni magunknak. Ez a feladat arra jó, hogy felismerd az igazi belső hajtómotorodat.

Én most településfejlesztési területen dolgozom. Ebben is alkotok, mert kitalálok épített környezeti, közösségi fejlesztéseket, programokat (stb.), de olyan részterületek vannak a megvalósíthatóságuk mellett, amiben nem érzem jól magamat: jogi, pénzügyi, közgazdasági. Ezekben csak a pontosságom, az utánajárási technikáim, a soha fel nem adásom miatt erősödtem meg, de nagyon sok munka és éjszakázás volt mögötte. Hasznosak a jelenlegi munkám miatt, de mindig van bennem egy kellemetlen érzés, ha ezeket a területeket érintik a napjaim (különösen a pénzügyet nem szeretem, pedig van a költségvetésekkel bőven tennivalóm). Bizonytalan vagyok, mindig megerősítést keresek, érzem, hogy lehúznak ezek a területek. Tehát el kell majd, hogy hagyjam, ezt a munkát, mert nem visz előre. De most még ebben vagyok, és már az is nagy lépés volt, hogy egy éve kimondtam: „Hamarosan befejezem ezt a munkát! Olyan területen dolgozok 2-3 év múlva, amilyen igazán nekem való!”

Az új céljaimat már ehhez a döntésemhez kapcsoltam és haladok. Szépen lassan, nem kapkodva, hanem kivárva a kellő időpontot, a felkészültségemhez igazodó kellő lehetőségeket.
De már az a tudat is, hogy változtatni fogok a magam hasznára, már ez is egy felemelő érzés volt, amihez társítottam a pozitív gondolataimat, és lassan kialakult, hogy minden úgy történik körülöttem, amiben jól érzem magamat, mert uralni tudom a saját világomat, amit Én alakítok!

4 megjegyzés:

  1. Kedves Éva!
    Pár hónapja figyelem ezt a blogodat, innen pedig rátaláltam a Rural Woman-re is. Gratulálok mindkettőhöz, nagyon inspirálóak!
    Az itt leírtak alapján olvastam el a Varázslatot (a többire is sort kerítek), és kezdtem el csinálni az önismeret fejlesztéshez írt Who I am? részeket magamra kidolgozva.
    Kezdek más szemmel nézni a világra, próbálok nyitottabb lenni, meglátni mindenben a szépet stb.
    Nagyon köszönöm, hogy az útmutatásod révén, rátaláltam erre az útra, valamint pár másik blogra, amiket Te is olvasol (kincsesfuzet, kreativniki, Via blogját már ismerem).
    Épp ma olvastam Nikinél, hogy a kommentelés milyen jó, és pozitív visszajelzés az írónak is (még sosem tettem, de merek változtatni:)). Így mivel írtad, hogy mások személyiségének formálását is alkotásnak tartod, jelzem, hogy nálam alkotsz, és nagyon hálás vagyok érte!:)
    Sok sikert a továbbiakban, remélem eléred azt, amit szeretnél!
    Üdv,
    Réka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Réka!
      De jó, hogy megírtad a véleményedet! Tényleg jó visszajelzéseket kapni az olvasóktól, de magamról tudom, hogy aki több blogot követ egyszerre, képtelenség mindig kommenteket írni. Az "EVE WAYS"-ban pedig sok-sok olyan személyes belső témát érintek,amikre sokan nem is vállalják fel a nyilvános kommentet és e-mailben írnak, aminek megint csak nagyon örülök, mert "ALKOTHATOK" a válaszaimmal.
      Jó, hogy megismertél, és találd meg Te is az utadat, alakítsd Magad olyanná, amilyenné szeretnéd :)

      Törlés
  2. Szia Heva!
    Hmm, írtam már ide pár beköszönő sort, és most nem találom.Talán másik poszthoz írtam? "Csak" azt akartam jelezni, hogy fogok ide járni, van itt bőven engem érdeklő téma!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Légy üdvözölve!
      Mindig örömmel tölt el, ha új olvasó talál rá az irományaimra. És köszönöm a többi észrevételedet is az előző posztoknál!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...