2013. február 8., péntek

Who I am? - 8.

Önismereti kérdések és válaszok

8.Kérdés
Mit tekintek eddigi életemben a legnagyobb elért eredménynek?

Azokat az eredményeket kell számba venni, amit valódi eredményként élsz meg. Amiért sokat tettél, amiért sokat küzdöttél, kitartó voltál, sok energiát fektettél bele, vagy csak kialakítottál egy életformát, amiben jól érzed magadat, mert ezért is lehet sokat tenni. Bármi lehet, ami Neked eredmény!

Nekem több ilyen eredményem van, amire büszke vagyok:
1. A gyerekeim felnevelése és hogy olyanok lettek, amilyenek most. Szeretőek és szerethetőek, és maximális a bizalom közöttünk. Szeretnek hazajönni, itthon lenni, feltöltődni egy kicsit velünk. Úgy gondolom ez a legfontosabb, és ez bizonyos szinten minősíti a nevelésünket is. Persze lehetett volna sok mindent másképpen csinálni, de mi a Párommal így csináltuk. És így jó! A gyereknevelés egy olyan életforma, amiért az ember nagyon sok áldozatot vállal, sok lemondással és következetességgel jár, úgyhogy sokat teszünk érte, de az eredmény megéri.
2. A magam fejlesztése, amilyenné önerőből alakultam és amilyenné folyamatosa alakítom magamat. 
  • Megtanultam belülről fejleszteni az önbecsülésemet, átalakítottam az énképemet, megerősítettem az önbizalmamat.
  • Határozott lettem, megtanultam célokat kitűzni és azokat apró lépésekre bontva elérni. 
  • Megtanultam rugalmasan kezelni az életet, tanulni az eddigi (és az ez utáni) hibáimból, és továbblépni, nem leragadni problémáknál, erősítve az önmarcangolásomat.
  • Megtanultam szeretni az életet, a jelenben élni, élvezni és élvezetessé tenni minden pillanatot, keresni és megtalálni mindenben a jót, és mindennap örömmel kelni és lefeküdni.
3.  Eredmény, és ÓRIÁSI eredmény, hogy meg tudtam menteni a párkapcsolatomat. Legalábbis kb. fél éve úgy érzem, hogy megint minden olyan, mint 20 évvel ezelőtt. Sikerült végre megértetnem a Párommal azt, hogy ha nem fogad el ilyennek, ha nem "engedi", hogy olyan legyek, amilyenné formálom magamat, amilyennek jól érzem magam, akkor elveszít. Talán most sikerült, mert fél év, azért nem kis idő, de a változások java még előttünk van. 
Tudom, hogy fontosak vagyunk egymásnak. Tudom, hogy olyan értékeink vannak a másik számára, amit nem akarunk másban keresni. Elfogadjuk egymás hibáit és együtt akarunk majd az unokáinkra vigyázni. (Ezt már régen eldöntöttük :) Lehet, hogy lesz olyan időszak, amikor külön élünk, de egymáshoz megyünk majd haza.

4. 10 évvel ezelőtt létrehoztam és 6 évig aktívan működtettem egy ifjúsági civil szervezet. Sok-sok fiatalnak szerveztem évekig programokat, pályáztam munkahelyi lehetőségeket, segítettem a felnőtté válásukat. Megtanítottam őket arra, hogy önállóan is képesek legyenek fenntartani egy civil szervezetet. Mindezt önkéntesen, a szabadidőmben. Az egyesület még ma is működik, még ma is Én vagyok az elnöke, de már csak a fiatalok által szervezett programokon veszek aktívan részt, mert mindenhová meghívnak. Önállóan szervezik a klubjukat és a közösségi programjaikat. 
Ez egy komoly eredmény, főleg, ha belegondolok, hogy mennyi energiám és plusz munkám volt ezekben az években, de élveztem a fiatalok között lenni. (Csak megjegyzem, ez az időszak rontott a legtöbbet a házasságomon, majdnem tönkrement.)

5. A jövőm szempontjából fontos, hogy eredményként tekintsek arra a képességemnek a felismerésére és értékként kezelésére, hogy képes vagyok mások segítésére. Eddigi élettapasztalataimat ötvözni tudom tanult és saját magam által kialakított módszereimmel, tovább tudom adni másoknak úgy, hogy fejlődni, építkezni tudnak belőle.

A diplomáimat, a megszerzett bizonyítványokat, tanúsítványokat szándékosan nem sorolom az eredményeim közé, mert számomra ezek csak eszközök, amik segítették és segítik a fent felsorolt eredményeim elérését.
De számodra az érettségi bizonyítvány, vagy egy nyelvvizsga is lehet egy eredmény. Vagy hogy megtanultál egy új kézműves technikát, vagy remekül tudsz főzni, vagy jól tudsz mesét felolvasni a gyerekeidnek, vagy odaadóan gondoskodsz a szüleidről... Te tudod, hogy életed eddigi szakaszában mit tartasz eredménynek.

Ha ezeket így átgondolod, leírod és gyakran átolvasod, megint csak megerősíted magadban azt a tudatot, hogy mennyi mindent csináltál már, ami értékes az életedben. Nehogy azt mond, hogy nincs ilyen?!
Mert mindenkinek van! 
A legapróbb dolog is nagy eredménynek számíthat, ha úgy akarsz rágondolni. Csak optimista szemlélettel állj magadhoz.

1 megjegyzés:

  1. Jó olvasni téged, feltölt erővel!Mennyire kell! Keresem az ilyen emberek társaságát a blogvilágban és a valós világomban is.
    Már megköszönöm, hogy beköszöntél hozzám, és így én is megtalálhattalak.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...