2013. február 6., szerda

Külső és belső forrású önbecsülés

Az önbecsülésünket külső és belső forrásból is lehet építeni. Ha valakinek azonban túl negatív az önbecsülése, az külső forrásból tartósra nem építhető fel. Komoly hangsúly van a tartósságon, mert sziklaszilárdra kell megerősíteni magunkat. Akkor mindent viszünk, ha ezt elérjük és remek életet fogunk tudni élni. Ha erős a belső erőből felépített önbecsülésünk, akkor nem ingathat meg semmilyen külső helyzet. 

Nagyon jó példa sztárok élete. A külső forrás építette fel az önbecsülésüket, a rajongók imádata, a népszerűség hiteti el velük, hogy milyen értékesek. De mégis előkerül sokuknál a drog, az alkohol, az öngyilkosság. Vajon miért? Miért nem tudnak igazi örömöt találni az életükben?
A külső forrású önbecsülés átfolyik az emberen, rövid időn belül eltűnik, míg a belső forrású mindig a rendelkezésünkre áll, és nem apad ki soha. 
A lelkük mélyén sokan nem tartják magukat igazán értékesnek és szerethetőnek, ami az egész életükre hatással van. Pedig mennyi értéket találhatunk magunkban! Csak tudatos belső munkával tanuljuk meg ezeket a MÁR meglévő értékeinket tényleg ÉRTÉKKÉNT kezelni. A magunk érzésein kell változtatni. Ez nem egy maraton futás, ez egy lassú folyamat, de jó érezni a változást a folyamat közben. 

Én magamat úgy érzem, hogy a 70%-os teljesítésnél járok. Még van mit alakítgatnom, de már magabiztos és stabil vagyok. És egyre ritkábban izzad a tenyerem :), úgyhogy ez az idegrendszer működésével is összhangban van.
Az egészséges belső önbecsülésben ismerem saját erényeimet, a saját hiányosságaimat, erősségeimet, gyengeségeimet, képességeimet, korlátaimat, és ezek akár pozitív, akár negatív jelűek, nem veszélyeztetik a jól felépített ÉNEMET.
Így a hibáimmal tökéletlenül is szabad jól éreznem magamat. Igent tudok magamnak mondani akkor is, ha valami nem sikerül, vagy ha valaki nem szeret. A belső önbecsülés megmutatja, hogy olyasvalaki lakik bennem, aki sokkal több, mint amit valaha reméltem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...