2013. március 12., kedd

Te jól utazol?


"A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság."
Buddha

Tény és való, hogy a boldogságot nehezen lehet megfogalmazni. Sok-sok apró pillanat és történés van körülöttünk, ami boldogságot okoz, és ezek összessége adja az igazán jó állapotot. De hogy minél több ilyen pillanatunk és történésünk legyen, ahhoz gondoskodni kell ezek megéléséről. És ezt már csak mi tudjuk irányítani a jelenünk megélésével.

"Az út maga a boldogság." és ha belegondolunk, ez mennyire így van.

Nem szabad, hogy mindennapi problémáink annyira lefoglaljanak, hogy akár lekonyult fejjel, unalmasan, vagy frusztráltan és idegesen csak átrohanjunk az életünkön. Keresni kell a jó dolgokat. Nyitottá kell tenni magunkat a jó dolgok befogadására, ezt pedig csak a gondolkodásunk átalakításával lehet elérni.

Észre tudod venni például a természet apró szépségeit? Tudod élvezni azt, amikor reggel besüt a nap a házadba, amikor meghallod a madárhangokat, amikor szellő simogatja az arcodat, amikor kopogó esőcseppek alatt szaladsz, amikor friss levegőt szívsz be mélyen és igazán átérzed azt, hogy ez mennyire jó. Meglátod a nyíló pici virágokat, a fák duzzadó rügyeit, a kerítés tövében ülő cicát, a kirakatüvegben megcsillanó fényeket? 
Vagy csak elfutsz minden mellett, mert sietsz, hogy elkésel a munkahelyedről, mert a reggelek mindig zűrzavarosak, mire a gyerekeidet elrendezed és minden a helyére kerül, estére pedig hulla fáradt leszel, és nincs már kedved sem figyelni semmire, nem hogy még élvezzed is.

Tovább mondom. Tudsz e mosolyogni magadon, amikor elhibázol valamit, és jókedvűen azt mondani, hogy: 
"De bugris voltam! Gyerünk, gyorsan kijavítom és minden Ok!", vagy idegesen szidod a rendszer valamelyik részét, és mást hibáztatva dühöngsz a hibád miatt annyira, hogy még aludni sem tudsz éjszaka.

Sok apró dolog van, aminek a megélésén változtathatsz. Hidd el, jobb így járni az utat, és élvezni az életet, mert a boldogságot, az igazi örömöt tényleg nem a célba érkezés, hanem az utazás módja jelenti. Utazz jól!

5 megjegyzés:

  1. Minden egyes szavadnak igazat adok, én hajlamos vagyok sokáig rágódni a dolgokon, keresni, hogy ki a hibás és ez csak felemészti az embert. A napi rohanás miatt pedig legtöbbször nem vettem észre az élet apró örömeit, de igyekszem változtatni ezen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok-sok évet elszalasztottam Én is így, de már lelassítottam és úgy gondolom, hogy ma már élvezem az utamat, mert megtanítottam magamat rá :)
      A változás mindig jó, főleg akkor, ha felismerjük, hogy mi a nem jó, és azon próbálunk változtatni.

      Törlés
  2. én ilyenkor Hofi szavaival élek! "Hülye vagyok Anyám!" és persze mindig van valaki aki erre azt mondja "Tudom fiam!" :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hofi Géza!!! Nagy ember volt. Még ma is leragadok annál a TV csatornánál, ahol az Ő archív felvételeibe lehet belepillantani.

      Törlés
  3. Sokszor az ember későn eszmél...de még mindig jobb későn mint soha! Én is éveket töltöttem el ilyen módon.:(

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...