2013. március 14., csütörtök

Megerősítés

Szalay Ádám www.sikerkód.hu  Facebook oldalán írta ma ezt: 

„Amikor van egy kis szabadidőm, szívesen böngészek személyiségfejlesztő blogokat. Ma a 'FastCompany' hírlevelére bukkantam rá és benne hat egyszerű, de hatásos tippre. A címe: Hogyan hozzuk ki magunkból minden nap a legtöbbet?
Íme a hat tanács:
1. Minden reggel indítsd a napod egy nagy pohár friss vízzel! Az éjszakai pihenésből mindenki kicsit kiszáradva ébred. Ez pedig nem tesz jót az agyműködésnek (sem).
2. Döntsd el, mi a három legfontosabb dolog, amit aznap elvégzel! Ha megvan a TOP3, állíts fel fontossági sorrendet és tarts ki. Kötelezd el magad amellett, hogy ha törik, ha szakad, este nem fekszel le addig, amíg ezzel a három dologgal nem végeztél.
3. Alkalmazd az 50/10 szabályt. Egyszerre EGY dologgal foglalkozz, oszd fel a munkanapod 50 perces etapokra és köztük mindig pihenj egy keveset (10 percet)!
4. Mozogj minden nap! A testmozgás levezeti a stresszt, energiát ad és rugalmasabbá teszi a gondolkodásodat. Nem a mennyiség a lényeg, hanem az, hogy nap mint nap sportolj egy keveset.
5. Minden nap fejezd ki a háládat: az emberi elme nem elégedettségre van programozva, inkább vágyakozásra. Ha fejleszted a 'hála-készségedet', azzal növeled a megelégedettségi szintedet és javítod a kedvedet.
6. Minden este szánj 10 percet arra, hogy felidézd a napod! Hunyd le a szemed és tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Mi ment ma jól? Min tudnék javítani? Ha ezt a hat dolgot szokásoddá teszed, rohamléptekben javulnak majd a körülményeid is.”

Örömmel tudatosítottam magamban, hogy több hónapja szinte minden pontban követem ezeket a pontokat, egy kis eltéréssel. Pedig soha nem olvastam a fent említett hírlevelet, de a szála valahol összefutnak.
Jól vagyok!
  1. A reggeleket „ágybakapucsínóval” kezdem, amitől semmiképpen nem válnék meg, mert a Páromtól kapom minden reggel, és ez mindkettőnknek nagyon jó. Neki azért, mert kedveskedhet vele, Nekem pedig azért, mert érzem a törődését, és tudom, hogy fontos Neki ez a 20 éves rituálé. De ezután jön a gyömbérteás folyadékbevitelem, ami remekül működteti nem csak az agyamat, hanem az egész szervezetemet.
  2. Minden nap megtervezem a napi teendőimet és fontossági sorrendbe állítva következetesen végzem a feladataimat. Annyit végzek el, amennyi belefér  a tervezett időmbe, és ez gyakran több mint három dolog, mert csak a feladatra koncentrálva sokkal többet el lehet végezni, mint gondolnánk. 
  3. Ide passzol a koncentrált feladatellátás. Rutinos vagyok már, apró részekre bontom a nagyobb feladatokat, így 50 perc az Nekem sok idő. Maximum fél óra egy-egy részfeladat, aztán 5 perc szünet, majd újra félóra stb. De aki még most kezdi, annak reális ennyi ideig összpontosítani valamire, bár ez egyénenként változó lehet. 
  4. Minden nap mozgok legalább fél órát, és tényleg nem a mennyiség a lényeg, hanem a mozgás öröme: otthoni zumba, jóga, pilates, úszás, vagy csak egyszerű biciklizés a szabadban, vagy a TV előtt.
  5. A „hála-készség” fejlesztése kulcsfontosságú számomra. A Varázslat c. könyv gyakorlatainak végigkövetése remek készségfejlesztés. 2012. december óta néhány gyakorlat napi rutinná vált, és érzem az életem változását ezek hatására. 
  6. Az esti visszatekintést pedig Popper Péter: Belső utakon c. könyvéből évek óta csinálom, ami az egyik legjobb belső fejlesztő módszer.
Egyszóval Szalay Ádám utalása is megerősített most abban, hogy jó úton vagyok!

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...