2013. március 24., vasárnap

Napról napra élni

,,A holnap terhe, ha a tegnapéra rakják, és ma cipelik, a legerősebb embert is lehúzza... A jövő ma van."
Osler

Az ima is ,,a mindennapi kenyerünk" -ről szól. Nem panaszkodik, hogy a tegnapi szikkadt volt, és nem mondja, hogy vajon az idei előrejósolt szárazság miatt lesz-e kenyerünk? 
A mai napnak van csak igazi értéke. Pontosabban ennek az órának, ennek a percnek és ennek a pillanatnak.
A jövőt persze terveznünk kell, de úgy készülhetünk rá a leghatékonyabban, ha minden energiánkkal, lelkesedésünkkel és intelligenciánkkal igyekszünk megoldani a ma feladatát. Ez az egyetlen mód arra, hogy felkészüljünk a holnapra, a jövőre.
És egyáltalán nem kell aggódni a holnap miatt. A holnap majd gondoskodik magáról. Most a mában élsz, és ezt kell jóvá tenned! Légy elégedett, és törekedj arra, hogy minél tökéletesebben éld meg a jelent.

Az ember hajlamos csodálatos rózsabokorról álmodozni a látóhatár szélén, ahelyett, hogy élvezné az ablaka alatt nyíló rózsákat.

Stephen Leacock szavai éppen idepasszolnak:
,,Mily különös az életünk kis körforgása! A gyermek azt mondja: Majd, ha nagy leszek. A nagyfiú azt mondja: Majd, ha felnőtt leszek. Aztán felnőttként azt mondja: Majd, ha megnősülök. A gondolat arra változik: Majd, ha nyugdíjas leszek. Aztán nyugdíjasként végigtekint a megtett úton; a tájon mintha hideg szél fújna; valahogy lemaradt az egészről, és most már késő. Csak akkor tanuljuk meg, amikor már késő, hogy az életet élni kell minden napjában és minden órájában."

Tedd fel magadnak ezeket a kérdést!
  1. Halogatom-e ma az életet azért, hogy a jövőn aggodalmaskodjak, vagy a ,,rózsalugasomról" ábrándozzak?
  2. Azzal az elhatározással kelek fel reggelente, hogy ma a lehető legtöbbet hozom ki ebből a napból, és élvezni fogom minden óráját?
  3. Többet nyújt-e nekem az élet, ha napról napra jókedvűen élem?
  4. Mikor kezdem el? A jövő héten? ... Holnap? ... Ma?
 A válaszok értékesek, de csak a Te számodra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...