2012. október 24., szerda

Ki is vagyok Én?



 "Ne hallgass arra, hogy mások szerint milyennek kéne lenned. Mindig a belső hangra figyelj, arra, hogy te milyen szeretnél lenni."    
Osho - indiai vallási vezető


Személyiségemet a genetika mellett jelentősen alakította, és folyamatosan alakítja a szűkebb és tágabb környezetem. Gyerekkortól kezdve a szülők, testvérek, az óvoda és iskola, a hétköznapi életben körülvevő emberek stb., megmondták milyennek kell lennem, hogy a társadalom, a család, az iskola  elvárásaihoz  leginkább idomuló  emberke váljék belőlem. Ráadásul mindez a nagy szocialista időszakban volt, ahol még nyomasztóbb elvárásai voltak a társadalomnak. Megmondták, mit szabad csinálni és mit nem, mi a jó és mi a rossz, és ettől eltérni nem volt szabad, ha jól viselkedő emberként akartam élni, mert így megfeleltem az elvárásoknak.
Talán épp ezért nem érzem jól magam a bőrömben. Mert nem mindenben értettem egyet életem szakaszain azokkal, akikkel együtt voltam. Talán valami mást szerettem volna, vagy bizonyos dolgokat másképp csináltam volna, csak a falusi neveltetés, a vidéki hagyományok, a szokások nem engedték, hogy kibontakozzak.Talán ezért fogtam magamat és 18 évesen, egy utazótáskával nekivágtam a nagybetűs életnek és Budapesten kötöttem ki. Itt végre úgy éreztem, hogy na most már szabad vagyok! De a személyiségembe már beépült, hozott korlátaim ekkor is megvoltak.
De még elszomorítóbb, hogy már felnőttként, évekig, évtizedekig nem is tudtam, hogy merre akarok menni, csak egyszerűen éltem az életem szakaszait, sodródtam az élettel, kihasználtam a lehetőségeket és próbáltam jól érezni magamat, vagy próbáltam magyarázatot keresni arra, hogy miért nem jó az, ami van.

Amikor eldöntöttem, hogy tudatosan változtatok az életemen az első lépésem az volt, hogy megismerjem magamat. Ez az Önismeret. (A neten ezernyi lehetőséget lehet találni az önismeret fejlesztésére.)

Ki is vagyok Én?

Elsősorban azt kellett tisztáznom magamban, hogy milyen a személyiségem, mik azok a dolgok, amelyek jó érzéssel töltenek el, amelyeket szeretek csinálni, amelyek ösztönzően hatnak rám, motiválnak. Milyen az érzelmi világom, milyenek a gondolataim, képességeim, milyenek a társas kapcsolataim, hogyan viszonyulok az élet különböző területeihez, mit akarok csinálni az életemben, milyen céljaim vannak, és azokat hogyan akarom elérni? És még sok-sok kérdésre kell megtudni a választ egy önismereti fejlesztésen.

Az interneten találtam egy weboldalt (www.notudat.hu ), amelynek tartalmát közel éreztem magamhoz, így megrendeltem egy önismereti tréningcsomagot. Ennek lépéseit követtem, de még kiegészítettem más személyiségfejlesztő könyvek olvasásával. Így raktam le saját magam alapjait.

Személyiségem feltérképezésének szakaszai írásos gondolkodással történt, amit egy blog-sorozatban mutatok be. 
A sorozat címe:  Who I am?
Holnaptól indítom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...