2012. október 26., péntek

"Koorekciós Program" magunkhoz

“Nem kell ahhoz semmi különleges ok, hogy jól érezd magad – egyszerűen elhatározod, hogy azonnal boldog leszel, egyszerűen csak azért, mert élsz, egyszerűen azért, mert így akarod.”
 (Anthony Robbins)


Teljes mértékben azonosulni tudok Popper Péter gondolataival, miszerint a mai életformánk egyik legnagyobb negatívuma a túlhajszoltság. Legtöbbünk életritmusát az jellemzi, hogy sokkal több tenni való, ügyintézés, munkafeladat zsúfolódik össze egyetlen napunkban, mint amit nyugodtan odafigyelve, derűsen elvégezhetünk. A kapkodás, a félmunka, az igényeinknek nem megfelelő minőségben és tempóban elvégzett tevékenységek állandó irritáló tényezői a mindennapoknak. Napközben idegesek vagyunk, estére fáradtak és túlhajszoltak leszünk, aminek a legnagyobb átka, hogy elveszi örömeinket, örömtelen kötelességgé válik sok olyan napi dolog, ami önmagában életünk örömforrása is lehetne. Például a gyerekeinkkel való foglalkozás, a háztartásvezetés, a munkánk stb. Elvész mindennapi dolgaink fénye, és az örömtelen, fáradt ember örömtelenséget áraszt környezetére, családtagjaira, munkatársaira, barátaira.
Egész életünk egymás mellé sorakozó napok láncolatából áll. Ha rosszak a mindennapok, akkor rossz lesz az egész élet.
Meg kell tanulni együtt haladni a felgyorsult életritmussal, a hétköznapok zsúfoltságával, azzal a sok-sok ingeráradattal, amit ránk zúdít ez a viharos ütemű gazdasági-tudományos-technikai változás. Ezt viszont meg lehet tanulni. Ha nekem sikerült, akkor bárkinek sikerülhet, mert a jelenlegi világunkhoz való pozitív hozzáállás a pszichés fejlődésünk első feltétele, amit csak magunk irányíthatunk úgy, ahogyan nekünk jó.
Nem a világot kell vádolni, hanem magunkon kell változtatni a pszichés teherbíró képességünk növelésével, a fontos és kevésbé fontos dolgok közötti szelektálással, a kiaknázatlan energiáink mozgósításával visszaszerezhetjük a mindennapok nyugalmát és örömeit.

Popper Péter: „A belső utak könyve” című könyvében igazán jó gyakorlatok vannak arra vonatkozóan, hogy hogyan alakítsuk magunkat olyanná, hogy élvezni tudjuk az élet MINDEN területének MINDEN pillanatát. A javasolt gyakorlatokat én végig csináltam néhány évvel ezelőtt, és sikerült beépítenem a napi rutinjaim közé őket úgy, mint a fogmosást. 
Volt, amelyik gyakorlatsorozat több hónapot is igénybe vett, de egy hosszú idejű depressziós életszakaszt követően nagyon eltökélt voltam a magam megváltoztatásában, a belső utam alakításában.
Ez a könyv olyan embereknek szól, akik saját erejükből szeretnének önismerethez és önfejlesztéshez jutni. Akik saját maguk belső lehetőségeik megismerésével egy olyan használatutasítást, vagy ahogyan Popper Péter nevezi „Korrekciós Programot” akarnak létrehozni  saját maguk számára, amely összhangban van belső igényeikkel, elvárásaikkal, és aminek használatával örömtelien tudnak élni a modern világban. 

Egyik ilyen gyakorlat a NAP ÁPOLÁSA, ami három részből áll:
1. Reggel: A nap kezdetének ápolása
2.Napközben: Egy fél óra, ami csak az enyém
3.Esti visszapillantás: A nap befejezésének ápolása

A blogban ezekről a gyakorlatokról is fogok írni, mit is jelentenek ezek, és nekem hogyan sikerült ezeket beépítenem a „Korrekciós Programomba”, és milyen hatással voltak rám hosszútávon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...