2013. június 8., szombat

Vita és megoldás

A személyiségfejlesztő sikerkönyvekből sok apró gyakorlatot tudtam szokásommá alakítani. Leginkább a gondolkodásomon és a szemléletmódomon kellett változtatni ahhoz, hogy jobban érezzem magamat a bőrömben. 
Egy ilyen apró gondolkodásbeli alakítás az is, amikor vitába keveredünk valami miatt és elkezdjük magyarázni a saját igazunkat. Pedig a saját szemszögéből nézve mindenkinek igaza lehet, de az energiánkat arra kellene inkább fordítani, hogy hogyan oldjuk meg a vita tárgyát. 
Ezzel egy pozitív gondolkodási folyamatot indítunk el a fejünkben. Ha ezt rendszeresen gyakoroljunk ezekben a helyzetekben, akkor ki tudunk alakítani egy olyan szokást, ami erősíti a pozitív hozzáállásunkat a dolgokhoz.
Ha távol áll Tőled ez a gondolkodásmód, tudatosan rászoktathatod magadat. Az elején figyelni kell, és erőltetni, hogy háttérbe tegyük a már folyamatban lévő vitatkozást, de egy idő után ez már rutinosan fog menni.
A vitapartnert is érdemes irányítani egy kicsit, és Te adj tippet arra, hogy hagyjátok abba, inkább nézzétek meg mi a megoldás, és azt közösen hagyjátok jóvá. Ha munkahelyen dolgozol napi szinten adódhatnak ilyen helyzetek, de akár szomszédsággal, családon belül, vagy akár az ügyeink intézése közben is. 

A legtutibb kérdés, amit ilyenkor felteszek: 
,,Mit javasolsz? Hogyan tudnánk megoldani ezt a helyzetet?" 

Ezzel a kérdéssel helyzetbe hozod a partneredet is, mert látja, hogy fontos számodra az Ő véleménye, mert várod a válaszát, amire reagálhatsz Te is, és jöhet a közös kompromisszumkötés. 
Ezután már senki sem megy idegesen haza, rövid időn belül megtörténik a stresszoldás, és este otthon úgy mesélhetsz róla, mint egy semleges eseményről, amit sikerült megoldani.

Így lehet a napközben keletkező apró viták zaklató erejét leredukálni. Pontosabban ez egy jó mód erre, persze ha a magadévá tudod tenni, és szokássá tudod alakítani.
Ez jó mindenkinek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...