2013. március 23., szombat

Másokhoz hasonlítás

Nem kell mindenáron megfelelni a világ elvárásainak.
A másokhoz való hasonlítgatást a szülőktől tanuljuk. SAJNOS! 
Csak megjegyzem, ha szülő vagy, és még kicsi a gyereked, talán hasznos lehet a fejlődésére nézve, ha mellőzöd az ilyen és ehhez hasonló mondatokat:
,,Látod, a Zsófinak milyen jó lett a bizonyítványa! Te miért nem tudsz úgy tanulni, mint ő?"

Mire felnövünk, ez a gondolkodás annyira belénk ivódik, hogy észre sem vesszük, hogy beálltunk a sorba. Elfelejtjük azt, hogy önálló lények vagyunk, egyéniségek, akiknek más és más álmai, vágyai és céljai vannak. Már felnőtt korunkra elfelejtjük azt is, hogy egyáltalán lehet álmodozni. Meg sem próbáljuk már, mert eltűnik teljesen az életünkből az ilyesfajta gondolkodás.
A külvilág megpróbál a saját képére formálni minket. Bombáz a média, támad a ,,cuccipar", belenősz abba, hogy elvárd magadtól, hogy legyenek ilyen-olyan tárgyaid, a külsőségeknek tulajdonítasz óriási szerepet: hogy nézel ki, milyen az öltözködésed, milyen a telefonod, az órád, van-e jó házad, autód stb. Ha nem sikerül az elvárás szerint teljesítened, akkor furának, különcnek tartanak, kakukktojás leszel, és ezt már nem mered bevállalni. Dolgozol, dolgozol, manipulálsz, hogy előteremtsd magadnak a szükséges cuccokat, az igazi értékekkel pedig nem foglalkozol.

Ne hasonlítsd magad másokhoz, mert akihez ma akarsz hasonlítani, az lehet, hogy holnap már eltűnik az életedből. Ha valakinek most jól megy valami, vagy jól néz ki, és bosszant az, hogy neked nem megy úgy, vagy kövérebb vagy, láss a dolgok mögé. Lehet, hogy öt év múlva az, akihez hasonlítgatod magadat tönkre megy, vagy elhízik. Akkor érdemes frusztrálttá tenni magadat most azért, mert követni akarod azt, amit a körülötted lévő rendszer diktál?

Inkább állítsd fel a magad jóérzésű rendszerét, és rendezd be a tudatodat arra, hogy abban élni a legjobb a világon. 
Én is kakukktojás vagyok, de küszködtem vele rendesen, hogy teljesítsem az elvárásokat. Feladtam, mert belepusztultam volna a teljesítésbe, és ma már jó kakukktojásnak lennem.

5 megjegyzés:

  1. Ez az írás is nagyon jó!

    "Dolgozol, dolgozol, manipulálsz, hogy előteremtsd magadnak a szükséges cuccokat, az igazi értékekkel pedig nem foglalkozol."

    Na, ezt már nem! Keresem az igazi értékeket!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aki keres, az talál! Az értékekkel pedig hosszútávon, sokkal több mindent el lehet érni, elő lehet teremteni.

      Törlés
  2. fuj, én ezt átéltem már gyerekkoromban...de utáltam mikor a szomszéd gyerek volt az etalon...mert ő kitűnő matekos volt én meg ...hát nem dicsekszem vele. Sebaj én túléltem:)
    A gyerekeimnek soha nem jöttem elő ilyen szöveggel, mert mindig magamra gondoltam hogy én hogy utáltam ezt a szöveget. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyen élményem nekem is sok van, és szerintem rajtunk kívül az emberek nagy többségének, mert sajnos a szülőknek nem tanítják sehol az igazi jó szülői módszereket.
      Pedig kellene, de az nem érdeke senkinek :(
      Akkor hát, tanítsuk egymást!:)))

      Törlés
  3. Ezt mindenkinek meg kéne szívlelnie! :) Azonban kisiskolásként, vagy akár gimnazistaként nem könnyű felvállalni a kakukktojás szerepet, mert kiközösítenek, ha neked nem márkás az iskola táskát, nincs meg a legújabb telefonod stb. Persze érettebb fejjel már felfogjuk, hogy ez milyen felszínes hozzáállás.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...