2012. november 14., szerda

Esti visszapillantás

"Az álom az egyetlen olyan világ, amelyben ugyanúgy el tudunk merülni, mint a valóságban. Amikor álmodunk, nem tudunk róla."
Alok Jha

A nap befejezésének ápolása a legfontosabb gyakorlat a háromból, és egyben a legnehezebb is. De ha rászoktatod magadat szinte igénnyé válik, mivel majdnem önmagában biztosítani tudja a pszichés egyensúlyt, pszichés önkarbantartásunk egyik legfontosabb módszere. Ez a visszapillantás az önmegismerés, az önkontroll és a helyzetek mély megértésének alapgyakorlata.

A gyakorlat lényege
Este, közvetlenül elalvás előtt az ágyban, képszerűen végiggondoljuk az egész eltelt napunkat a reggeli felkeléstől az esti lefekvésig. Olyan képszerű legyen ez a végiggondolás, mintha egy gyorsított filmlepergetés lenne, aminek csak a kockáit látjuk. A lényeg az, hogy próbáljuk magunkat kívülről szemlélni, mintha a film szereplői lennénk. Lássuk magunkat, ahogyan megyünk az utcán, találkozunk valakivel, dolgozunk a munkahelyen, bevásárolunk, sportolunk, elmegyünk a gyerekért stb. 
A gyakorlat alapja az éntől való eltávolítás, és úgy szemléljük magunkat, mint egy idegent, és hagyni kell, hogy annak az idegennek (aki én vagyok) a viselkedése szabadon hasson rám. Minden érzelmet próbáljunk meg kiszűrni a filmpergetés közben.

Egy saját esti visszatekintésem példája szavakban, azaz filmkockákban
  • reggeli napsütés, ébredés, nyújtózkodás, gondolatok a napra vonatkozóan, kapucsínó az ágyban
  • ágyból ki, mosakodás, fogmosás, teakészítés, hajszárítás, smink, öltözködés, cicaetetés, indulás otthonról
  • őszi reggel, séta, napsütés, jóérzés, falevelek, utcán találkozás emberekkel, köszönés, irodába be, munkakezdés
  • telefonos ügyintézés X-el, személyes egyeztetés Y-nal, emailek, alma+joghurt+korpástallér, gyömbértea
  • testületi ülés, napirendi pontok, ki beszél és mit, sok a duma, éhes vagyok, pogácsa, rezgő telefon, hozzászólás, zsibbad a fenekem, Menjünk már! Végre
  • sötétedés, irodában összepakolás, indulás haza, találkozás Z-vel, beszélgetés arról..., hazaérkezés
  • cicasimogatás, puszi a páromnak, milyen volt a nap, menjünk szaunázni?, döntés, indulás
  • autózás, érkezés a wellness-be, vetkőzés, forró termálvíz, szauna, felöntés, illóolajok illata, jó hangulat, merülés, mézes masszázs, termálvíz a szabadban, csillagos ég, gőzölgőmedence, jóérzés, találkozás ismerőssel, mi újság? kivel mi van?
  • zuhanyzás, öltözés, autózás haza, cicaetetés, vacsora, filmletöltés, Taken 2. filmnézés, készülődés az alváshoz.
  
Nekem ez már rutinosan megy, de több nehézséggel is találkoztam a gyakorlat elsajátítása során:
  1. Elkalandoztak a gondolataim, az indulatokkal, érzelmekkel telített események, emlékek eltérítettek a nap történéseinek gyors lepergetéstől, és azon kaptam magamat, hogy egy-egy szituációban benne ragadtam. Ekkor még nem tudtam uralni az érzelmeimet, labilis voltam.
  2.  Felbomlik a nap időrendje, összevissza csapongtak a gondolataim, nem követték egymást az események, gyakran kimaradt több órás időszak is. Ekkor még gyenge volt a koncentrálóképességem.
  3. Belealudtam az esti visszapillantásba, még a délelőttnél jártam és már arra ébredtem, hogy reggel van. Túl részletesen pergetem a napom filmjét. Figyelni kell arra, hogy valóban képszerű legyen, egy kellemesen tartható tempóban következzenek a kockák egymás után és csak a lényeges eseményeknél lehet elidőzz egy kicsit. Ezeknél részletesebben is fel lehet idézni a történteket (ha igény van rá), de fontos, hogy ne engedjük, hogy érzelmileg felkavarjanak a benne történt dolgok. Nem szabad elfelejteni, hogy csak kívülálló idegenek vagyunk! és lépni is kell tovább, mert a film nem áll meg a mi kedvünkért.
Ezzel a gyakorlattal döbbenetes mennyiségű rejtett  információhoz jutunk azzal, hogy eltávolodunk magunktól. Sokkal könnyebben észre lehet venni, hogy mi az, amit lehetett volna másként is csinálni, hogy jobb legyen és legközelebb, a hasonló szituációban már azt a lépést teszed meg. Olyan tapasztalattöbbletet kapsz, ami rövid idő alatt jelentősen növeli az önismeret mellett az embermegismerésedet, a hétköznapi helyzetek reális értékelését, a viselkedésed kontrolláltságát és a változtatási lehetőségeket.




1 megjegyzés:

  1. Szia, köszönöm a mai látogatásod a blogomban. Már máskor is foglakoztatott a napi( esti) összegzés. Mindig kell egy hajtóerő, egy lökés, ami elindít egy úton. Azt hiszem most te leszel...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...