2013. július 28., vasárnap

EQ - Egyszerű önfejlesztés

Nem is gondoltam volna, hogy az érzelmi intelligencia = EQ, mennyire jól fejleszthető akkor, ha ismerem azokat a területeket, amelyek blokkolják a személyiségem ezen részét.
Kerner Tibor: ,,Szikla szilárd önbecsülés" c. könyvében egészen részletesen beszél az EQ szerepéről, ami a személyiségünk mellett a sikerességünkre is hatással van. Az érzelmi intelligenciánk az emberi kapcsolatainkban mutatkozik meg leginkább.

De hogyan is lehet fejleszteni?
Sok-sok apró szituáció adódik a hétköznapokban, amelyeket az EQ fejlesztésére lehet felhasználni. Az emberi kapcsolatokban ezekkel jártasságot lehet szerezni, ami előmozdíthatja a jóérzéseink mellett a sikerességünket is.

Kezd el fejleszteni Te magadat, és erre itt van néhány egyszerű tipp:

1. Menj emberek közé! 
Nekem ez még ma is gyakran jelent problémát, pedig régen igazi társasági emberke voltam. Sokszor kényszerítenem kell magamat erre, mert inkább választom a magam bezárkózottságát, ami még a depressziós időszakomból maradhatott bennem, bár vágyom az emberek társaságára. Amikor már ott vagyok, akkor nagyon jól érzem magamat, és a végén mindig úgy összegzek, hogy jó, hogy kimozdultam.

2.  Érdeklődj az emberek iránt!
Ha már kimozdultam, akkor legyen hasznomra a kimozdulás. Nem szabad lehorganyzott fejjel végigrohanni az életen, mert az utunkon az utazás a fontos és az, hogy jól érezzük magunkat az úton! Kezdeményezz beszélgetést! Szólíts meg embereket, akárhol is vagy! Bevásárolsz, tömegközlekedsz, ügytintézel, óvodába vagy iskolába mész a gyerekeidért, tankolsz vagy bármit csinálsz az emberek között. Tegyél jóindulatú megjegyzéseket, ajánl fel apró segítséget, ezernyi lehetőség van a kapcsolatalakításra, csak hozzá kell szoktatnod magadat. Meglátod nagyszerű érzés lesz egy idő után.
Ma már legszívesebben mindenkihez hozzászólnék, akivel 1 méteres körzetbe kerülök, de gyakran csak a mosoly is megteszi.

3. Keresd azok társaságát, akikkel jól érzed magadat.
Érdekből vagy más megfontoltságból a lehető legkevesebb időt tölts olyan emberek között, akik a negatív létükkel, a folyamatos panaszkodásaikkal lehúznak Téged is. Az önbecsülésnek az egyik legnagyobb rombolója a negatív emberek társasága, mert egy idő után Te is átveszed azt, amit ők továbbítanak feléd.

4. Alakítsd ki a saját csapatodat!
Ha nem tetszik a baráti köröd, építs ki egy másikat. Átlagosan öt évente úgy is kicserélődik az ismeretségi körünk, akkor miért ne irányítsd ezt a folyamatot Te magad. Én például két hete, az 596 fős személyes Facebook ismerőslistámat lecsökkentettem 61 főre. Szelektáltam, és csak az maradt meg, aki tényleg érdekel, és aki tényleg fontos.

6 megjegyzés:

  1. Jó volt olvasni, egy-két dologban megerősítést kaptam, köszi:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezért szeretek Én is blogokat (is) olvasni, mert mások tapasztalataiból, gondolataiból sokszor elég néhány leírt szó, ami lökést ad az élet bármelyik területén, ha bizonytalan vagyok.
      Örülök, hogy hasznos volt számodra ez az iromány :)

      Törlés
  2. Ezt nagyon jól esett olvasni és az első pontban leírtakban teljesen magamra ismertem! :) Hosszas önmarcangolás és hezitálás után végül én is megszakítottam egy olyan barátnőmmel a kapcsolatot, aki úgy éreztem, csak lehúz és már úgy mentem hozzá, mint a foghúzásra. Néha tényleg meg kell lépni az ilyen lépéseket. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, meg kell lépni, és gyakran nagyon fájdalmas az az időszak, ameddig ki nem mondjuk végleg. Főleg, ha sokáig szoros volt a kapcsolat. Nagyon jól fogalmaztál, ez amolyan hosszas önmarcangolás, ami elkerülhető, vagy lerövidíthető. Nem egyszerű ilyenkor a döntés.

      Törlés
  3. Nagyon jó cikk, érdekes dolgokat írtál! Ahogy rápillantottam a címre: "Érzelmi Intelligencia", rögtön elmosolyodtam :) Egyik barátnőm pszichológus, és tőle sok mindent hallottam már a témában. Például van egy ilyen nevű "társasjáték" gyerekeknek. A játék lényege, hogy kérdésekkel lehet fejlődést elérni ("Mikor érezted magad utoljára boldognak? Milyen érzés volt?"), beszélni kell az érzelmekről/érzésekről. Szerintem felnőttek is simán kipróbálhatják, mert érdekes dolgokra jöhetünk rá önmagunkról!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel hallom, hogy van ilyen játék a gyerekeknek! Tényleg jó, ha valaki már a gyerekeinél elkezdi fejleszteni ezt a területet, mert nekik már alapból beépül a személyiségükbe az, amit mi felnőttként csak próbálunk fejlesztgetni magunkban.
      Lépéselőnyben lesznek ezek a gyerekek az élet minden területén, mert Én is csak most tanulgatom, hogy mennyi mindenre hatással van ez a terület.
      Írok még róla, mert most ez is porondon van nálam!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...