2013. október 12., szombat

Gondold végig!

,,Egy napon egy filozófia tanár egy nagy üres műanyag flakont hozott be az órára. Szótlanul megtöltötte golflabdákkal, majd megkérdezte a tanulókat, hogy a flakon tele van-e. Egyetértettek abban, hogy tele van.

Ezután a tanár felkapott egy doboz kavicsot és beöntötte őket a labdák mellé. Végül finoman megrázta a flakont. A kavicsok persze begördültek a labdák közti szabad területekre. Ismét megkérdezte a diákokat, akik egyetértettek abban, hogy a flakon tele van.

Most egy doboz homokot töltött az edénybe. Természetesen a homok beszivárgott az üres helyekre. Aztán megkérdezte még egyszer, hogy a flakon tele van-e. A diákok válasza egyhangú igen volt.

A professzor ezután két doboz csokoládé öntetet vett elő az asztal alól. A diákok nevettek, ahogy az edénybe öntötte a folyadékot.

Most – mondta a tanár, amint a nevetés alábbhagyott – képzeljétek el a flakont, mint a saját életeteket! A golflabdák a fontos dolgok, a család, a házastárs, az egészség, a gyerekek, a barátok, a kedvenc hobbik. Azok a dolgok, amelyekkel akkor is teljes életet élhettek, ha minden más elveszett. A kavicsok olyan dolgokat jelképeznek, mint például a házad, az autód. A homok minden más, a kisebb tárgyak.

Ha a homokkal kezdjük el feltölteni az edényt, nem marad hely a kavicsok és a golflabdák számára. Ugyanez vonatkozik az életre. Ha minden időnket és energiánkat kis dolgokra fordítjuk, soha nem marad idő a fontos, nagy dolgokra.


Koncentráljatok tehát mindig a fontos dolgokra, azokra, amelyek a legfontosabbak a boldogsághoz. A többi csak homok…


Az egyik diák felemelte a kezét, és megkérdezte, mit képvisel a csokoládé.

A tanár elmosolyodott és így válaszolt: – Örülök, hogy megkérdezted. Ez csak azt mutatja, hogy nem számít, mennyire teljesnek tűnik az életed, mindig van hely egy kis csokinak is!"


1 megjegyzés:

  1. Tetszik. Én csoki helyett úgy ismertem, hogy egy diák önt a homok után egy korsó sört, mert az mindig befér még... Izlés dolga :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...