2015. január 26., hétfő

Készítsd el saját SWOT analízisedet!

A SWOT analízis az egyik legnépszerűbb tervezési eszköz, amit leginkább az üzleti, gazdasági és projekttervezési területeken használnak, de remekül használható az élet bármelyik területén. Évek óta alkalmazom a munkám során, de ma már a magánéletben is egyre többször előveszem ezt a módszert, mert egyszerű a használata, és rengeteg olyan információ összegyűjtésére alkalmas, ami a tervezés folyamatában rendkívül hasznos.

A saját magad SWOT analízisében tulajdonképpen összegyűjtöd az erősségeidet, gyengeségeidet, lehetőségeidet és veszélyeidet, majd ezeket az információkat használod fel a céljaid eléréséhez. ( A SWOT szó, ezek angol szavainak a kezdőbetűiből tevődik össze.)

Amikor időt szánsz a SWOT analízis elkészítésére, és górcső alá veszed az első két szempontot, ami a belső önmagad elemzése, az agyad rövid idő alatt átáll arra, hogy továbbgondolja az erősségekből adódó lehetőségeidet és a gyengeségeidből eredő veszélyeidet. A belső elemzésed után a lehetőségek és a veszélyek már a külső körülmények elemzéséhez tartoznak. Megnyílik a lehetőségek kapuja előtted, amire alapozni tudod a terveidet, ugyanakkor a veszélyek átgondolása felkészít az esetleges problémákra, kockázatokra, így egy sokoldalú, stabil terv lesz a kezedben, mire végzel vele.
Ha elegendő időt adsz magadnak ehhez a feladathoz, a tudatalattid is megmozdul, és mint az elmetérképnél, egymáshoz viszonyulva beindulnak a kreatív gondolataid is. Olyan tervezési szempontok is előtérbe kerülnek, amikre eddig nem is gondoltál, csak fókuszálni kell a feladatra. Ez a feladat pedig nem más, mint hogy gondold végig, és kezd el összeírni a SWOT négy szempontja szerint megadott területeket magadra vonatkoztatva.

Gyakorlati tippek
  • Jelöld meg, melyik életterületedben akarsz változtatni, és ahhoz igazítsd a SWOT rublikák tartalmát. Ha a munkádat érinti a tervezett fejlesztésed, akkor a munka területére jellemző erősségek-gyengeségek kerüljenek összeírásra. Ha a párkapcsolatodban van alakítani való, akkor az ahhoz kapcsolódó képességeidet vagy hiányosságaidat vedd számba. De elkészítheted az egészségedre, a társas kapcsolataidra, a személyes fejlődésedre (stb.) vagy bármilyen, számodra fontos területre vonatkozóan. Egyszerre túl nagy falat lenne minden területtel foglalkozni, és a nagy általánosságokba elveszne a módszer értéke, nehezen érnél célba.
  • Egy papírlapot ossz négy részre, és töltsd ki saját magadról a négy rublikát úgy, hogy mindent írj le, ami csak eszedbe jut. Ne kapkodd el, adj időt magadnak, mert lehet, hogy egy-két nap múlva jut majd eszedbe néhány szempont. Azokat is írd hozzá!
Egy példa a munkához kapcsolódóan, néhány tippel, ami bekerülhet a rubrikákba

Erősség: jó a megfigyelő képességed, könnyen alakítasz online kapcsolatokat, gyorsan eligazodsz az online felületeken, jól beszélsz nyelveket, könnyen tájékozódsz a digitális világban, pontos és precíz a munkavégzésed, magas szintű a terhelhetőséged, magas szintű a kreatív gondolkodásod, remek a kézügyességed, nyitott vagy az új dolgokra, mersz változtatni stb.
Gyengeség: állandóan elkésel mindenhonnan, elfelejtesz dolgokat, nem szereted a hosszú utazásokat, türelmetlen vagy, nem jó a kommunikációs képességed, nem szereted a személyes kapcsolatokat, utálsz hivatalos ügyben személyesen és telefonon intézkedni stb.
Lehetőség: (a fentiekből adódóan) otthon végezhető kreatív alkotómunka létrehozása saját magad számára, interneten történő pénzkeresés, saját weboldal üzemeltetése, a sokoldalú online kapcsolattal könnyen tudod a magad szolgáltatásait menedzselni, nyelvtudásod miatt nemzetközi szinten is tudsz érvényesülni, amivel sokkal nagyobb sikert érhetsz el, megrendelésekre is tudod teljesíteni a kreatív termékeidet, mert magas szintű a terhelhetőséged stb.
Veszély: lecsökkennek a személyes kapcsolataid, egy idő után zárkózottá és magányossá válhatsz, magadra leszel utalva sok területen, ha megbetegszel, nem tudod teljesíteni a feladatokat, ami pénzkieséssel járhat stb.
Persze egy kockázatelemzéssel a felmerülő veszélyek kezelésére is fel lehet készülni, de az már egy másik módszer. Most maradok a SWOT analízisnél.

Azt tapasztalom, hogy sokan nem tudják megfogalmazni még azt sem maguknak, hogy milyen erősségeik és gyengeségeik vannak, mert valljuk be, hogy nem szoktuk ezt írásban elemezgetni. Pedig kellene. Gondold végig, milyen képességeid vannak, amelyekben jó vagy. Mi az, amit szívesen teszel, amit önfeledten szeretsz csinálni és ezek alapján már meg tudod fogalmazni, hogy mi az erősséged. Ha elindulnak a gondolataid, akkor már jön a többi is. 


Csak csináld! Alapozd meg a terveidet!

1 megjegyzés:

  1. Szeretném megköszönni a Wiccan Duma nagy segítségét. A lányom mélyen a kábítószer-függőségbe került, kipróbáltam a rehabilitációt és mindent, hogy abbahagyja, de semmi sem működött, sokat sírtam az egész helyzet miatt, mert anyaként kudarcnak éreztem magam. De mindez megváltozott, miután találtam egy megjegyzést az interneten arról, hogy a Wiccan Duma embereken segít. Örülök, hogy a lányom megszabadult a kábítószer-függőségtől a Wiccan Duma segítségével, köszönöm Wiccan Duma az erőteljes varázslatokat. A nézők számára nem ismerem a helyzetét, de biztosíthatom Önöket, hogy segítséget kaphatnak a függőségük megállításához. , állítsa le a megszállottságot, állítsa le a depressziót, hagyja abba a visszaélést. Lépjen kapcsolatba a Wiccan Dumával a következőkért:
    1) Szerelmi varázslatok
    2) Elveszett szerelmi varázslatok
    3) Válási varázslatok
    4) Házassági varázslatok
    5) Szerelmi varázslatok.
    6) Elválasztó varázslatok
    7) Száműzd el a volt szeretőt
    8.) Szeretnél előléptetni.
    9) lottó nyerő varázslatok
    10) Ha meg akarja elégíteni szeretőjét
    11) Varázsmunka a bírósági per megnyerésére
    12) varázslat a megszállottság megtörésére
    Forduljon ehhez a nagyszerű emberhez, ha bármilyen problémája van a végleges megoldás érdekében. E-mail: whitemagictemple@gmail.com
    WhatsApp: +2348155926512

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...