2013. szeptember 13., péntek

Önbecsülésünk mértéke és a siker

A sikerességünk igen nagymértékben függ attól, hogy milyen az önbecsülésünk. Minél többre becsüljük magunkat az eddig elért eredményeink, sikereink által, annál magabiztosabbak leszünk az új feladatok, kihívások vállalásában. Önbecsülésünkkel egyenesen arányosan növekszik az önbizalmunk is. Ha magas az önbecsülésünk és van jókora önbizalmunk, akkor merünk kockáztatni, belemerünk vágni ismeretlen dolgokba is, nem félünk a bukástól, mert tisztában vagyunk értékeinkkel, és tudjuk, hogy minden helyzetből képesek vagyunk felállni és újrakezdeni. Ez előbb-utóbb meghozza a sikeres eredményeket. 

Te milyennek érzed a saját önbecsülésedet? Elég erős ahhoz, hogy bele merj vágni változtatásokba?

Ha még nem vagy ezen a szinten, akkor ideje fejleszteni ezt a területet. Érdemes időt szánni erre, mert mélyen megalapozhatod vele jövőbeli sikeres életedet.

Az önbecsülésünk egyik lehetséges fejlesztése a múltbeli sikereink átgondolása és összesítése, eredményeink sikerként való tudatosítása magunkban. Sajnos úgy nevelkedtünk, hogy a negatív történéseket már gyerekkorunktól kezdődően a családunk is, és a társadalmunk is jobban nyomatékosította bennünk, mint a pozitívokat. Sokkal több érzelmi töltet társult a negatívumokhoz. Gondoljunk csak arra, ha jó jegyet kaptunk, akkor az otthoni dicséret egy egyszerű kijelentő megjegyzés „Na, ennek örülök!”, de emellett semmi, vagy csak nagyon gyenge érzelmi reakció található a szülő részéről. Pedig akár ölbe is kaphatnánk örömünkben a gyereket, vagy egy erős öleléssel,  egy nagy mosolyú, erős szemkontaktusú kézfogással sokkal erősebb érzelmi töltést mutathatnánk ki a gyerekeink sikerével azonosulva, együtt örülve.  Ebből táplálkozhatna a gyerek önbecsülése rendesen. Ehelyett azonban egy langyos rövidke mondat, és már megyünk is tovább. Bezzeg, ha egy rossz jeggyel érkezik haza, akkor aztán van dorgálás! Ehhez a negatív történéshez rögtön több érzelem társul a szülői részről, és ez mélyebben megmarad a gyerek tudatalattijában. Tehát a kudarc nagyobb hangsúlyt kap az érzelmi nyomatékosítással, jobban megmarad bennünk.
Ez persze csak egy példa a sok közül, de sajnos így nőnek fel generációk, mert a társadalmunk ezt preferálja. Én is ilyen jelzéseket kaptam gyerekként, és néha kapok még felnőttként is.
Mivel az emlékezetünk sokkal erősebb az érzelmi töltésű dolgoknál, így a kudarcok mélyebben beívódnak tudatalattinkba, és átveszik az irányítást az életünk minden területén. Ezen úgy tudunk változtatni, hogy tudatosan figyelünk múltbeli és jelenlegi sikereinkre, elégedetté tesszük magunkat, és örülünk ez elért eredményeinknek.

Az önbecsülés erősítéséhez ajánlok gyakorlatokat a következő posztokban, mert a gyerekkorból hozott szintet remekül tudjuk fejleszteni velük.
Tarts velem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...