2013. május 2., csütörtök

Írj bakancslistát!

„Semmi nem ad nagyobb erőt a kezedbe, mint ha energiáidat néhány jól kiválasztott célterületre fókuszálod.” 
Nido Qubein
A Bakancslista c. film egy valóságos tanmese a célokról.  Morgan Freeman egy csóró autószerelőként, Jack Nicholson pedig egy milliomosként kerül egy kórterembe, amikor mindkettőnek olyan stádiumba kerül a tüdőrákja, hogy már nem sok ideje van hátra egyiküknek sem. A teljesen eltérő életútjuk dacára most együtt néznek szembe a halállal, és életük ezen szakaszában döntenek úgy, hogy írnak egy bakancslistát.
Hogy mi is az a bakancslista?
A „bakancslista” azoknak a dolgoknak a listája, amiket az ember meg akar tenni, el akar érni és meg akar tapasztalni az életében, mielőtt feldobná a bakancsot :)
A film két zseniális szereplője, a halál közeledtével égető vágyat érez ahhoz, hogy hátralévő idejükben azt tegyék, amit mindig is szerettek volna. Súlyosbodó betegségük ellenére mindent megcsinálnak, ami a listán szerepel. Életükben először ejtőernyőznek, elutaznak a piramisokhoz, elrepülnek az északi sark felett, megcsodálják a Tadzs Mahalt, motoroznak a Kínai Nagy Falon. Rendezik családi konfliktusaikat, egyikőjük kibékül felnőtt lányával, másikjuk újra megtalálja a boldogságot felesége mellett. De a betegségük könyörtelen.
Ha még nem láttad a filmet, mindenképpen szakíts rá időt, megéri!
Már másodszorra láttam ezt a filmet, és most elgondolkodtatott dolgokról.
Hajlamosak vagyunk sokszor azt gondolni, hogy az életünk örökké tart, pedig tudjuk, hogy ez nem így van. Csak halogatjuk a dolgainkat, pedig nem kellene. Felpörgetett ez a film, és úgy döntöttem, hogy megírom a saját bakancslistámat, amíg még nem késő :)))))
Kerner Tibor szerint: "Ahhoz, hogy a mélyen eltemetett álmok is előjöjjenek, írjál folyamatosan és ne állj meg, amíg le nem írtad 100 álmodat!  Miért pont százat? Azért, mert különben megállnál háromnál. Autó, ház, pénz. Vagy: pénz, pénz, pénz."
Már megint írni kell!!! Bár Én szeretek írni, úgyhogy ez nekem nem probléma. De az írásnak több oka is van:
  1. Írásban fókuszáltabban tudunk gondolkodni. 
  2. Biztos, hogy nem felejtünk ki semmit.
  3. A tudatalatti jobban megjegyzi, ha papíron van és látjuk. A célkövető mechanizmus így hatékonyabban tud működni.
Valószínűleg többször kell majd nekifutni a 100-nak, mert 20-30 dolog könnyedén eszünkbe jut, talán még az 50-60 is meg van, de a százhoz kénytelenek leszünk komolyan átgondolni az életünket és a prioritásainkat, esetleg még lesz, ami  eszünkbe jut, és hozzáírjuk a listához. 
Ha Te is rászánod magad a 100-as listaírásra, kényszerítsd magadat eljutni százig, mert ez az erőfeszítés hozza elő mélyen fekvő, rég elrejtett álmaidat! Hagyd szárnyalni a fantáziádat! Mit szeretnél az élettől? Írj le mindent, ami az eszedbe jut! Ne gondolj arra, hogy reális-e, vagy elérhető-e, egyszerűen csak írd le őket! Legyél egy kis időre olyan, mint egy kisgyerek: ha megkérdezel egy ötévest, hogy mit szeretne, vég nélkül fogja sorolni, mert csak felnőtt korunkra tanulunk meg korlátokat emelni saját magunk elé.
Én most lebontom ezeket a korlátokat és leírok MINDENT, amit fontosnak gondolok!
Tedd Te is ezt! Vagy Neked már van bakancslistád?

7 megjegyzés:

  1. Szia Heva!
    Emlékezetem szerint írtam ide egy hozzászólást, úgy látszik, csak elküldeni felejtettem el:/
    Egyszer elkezdtem írni bakancslistát, háromig jutottam. Nem pénz, pénz, pénz,...nem is autó, ház, pénz ;-)
    Az igaz, hogy hatékonyabb, ha leírjuk a céljainkat, vágyainkat. Ezt tapasztaltam magam is.
    Lehet, hogy most előveszem a listámat újra, kedvet kaptam Tőled. Pár dolgot még hozzá tudnék írni, de 100, az rengeteg. Szerintem nagyon elégedetlen lehet az életével, akinek ennyi vágya, álma van, nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katici! örülök a kommentednek :)
      Nézőpont kérdése, hogy az elégedetlenség összefügg-e a 100-as listával. Én még attól elégedett vagyok a jelenlegi életemmel, sőt, hálás is vagyok érte, hogy ilyen, de a jövőt nézve sok-sok tervem van még. Na, az én listámra ezek kerülnek fel. És még véletlenül sem jut az eszembe az elégedetlenség, mert az ugye egy újabb gondolatromboló érzés.
      A folyamat egyik lényege egyébként, hogy amikor már úgy érzed, hogy egyszerűen nincs több, akkor próbáld hagyni a nagyon gagyi, gyerekes dolgokat is előjönni. És azokat is, amiről most tudod, hogy ilyen extrém dolgot nem is képzelek magamnak, mert úgy sem lesz belőle semmi. Engedd felszínre a kreatív gondolataidat. Ne korlátozd! Ezt úgyis csak magadnak írod, úgyhogy minden lehet, ami elővillan. Ez egy tudatalatti tréningnek is felfogható játék. Mennyire engedi a tudatos Éned előre a kreatív gondolatokat.
      Kényszerítsd ki magadból a 100-at :)

      Törlés
    2. Utána elgondolkodtam azon, amit írtam, s rájöttem, hogy van egy kis fogalomzavar bennem a vágyakozás és álmok tekintetében. Ilyesmire jutottam végül magamban, mint amit írtál, hogy az álmoknak, terveknek nem feltétlenül kell hiányból születniük.
      No, majd próbálkozom :) Érdekes, hogy sokszor ösztönből, érzelemből döntök, de ezen a téren jó nagy a tudati kontroll :(

      Törlés
  2. nekem 98 sikerült, :))) de komolyan...elötte ettől még nem voltam boldogtalan vagy elégedetlen...egyszerűen csak akartam hogy meg tegyem vagy részese lehessek! :) nem hiszem hogy a hátralévő kettőn kívűl bármi is kimaradt volna az életemből....az utolsó kettő még várat magára. 3-4 évvel ezelőtt azt hittem ez a kettő sem marad el...de lehet mégis? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor elég régen írhattad már le azt a 98-at :)
      Bármikor lehetőséged van újrafrissíteni, gondolkodtál már rajta? Tudod, egy idő után érdemes aktualizálni a dolgokat.
      Nekem még ez az első bakancslistám, de úgy gondolom, hogy néhány év elteltével kipipálom majd azt, ami megvalósult és újakat írok a helyükre. Bár Én kíváncsi és, nagyon nyitott vagyok mindenféle dologra, úgyhogy Nekem nem gond az új dolgok folyamatos beemelése.
      Például most mindenképpen felkerül rá a Te munkásságodnak, az alkotásaidnak a megismerése:) Egy évvel ezelőtt ez még nem lett volna rajta :))) Ez is azt bizonyítja, hogy folyamatosan találkozunk új dolgokkal, aminek a megismerésére, megtapasztalására vágyhatunk. És ez nagyon távol áll az elégedetlenségtől.
      Ez egy remek játék magunkkal :)))

      Törlés
  3. Imádom ezt a filmet! :) Pár évvel ezelőtt én is elkezdtem írni egy listát, ha jól emlékszem, olyan 30 pont jött össze, volt, amit már sikerült elérnem belőle és van, amit már nem érzek annyira fontosnak. Viszont mindenképpen segítenek, hogy ne térjünk le a saját utunkról. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy nagyon jó meglátás, mert az ilyen listás dolgok tényleg segítenek, hogy ne térjünk le, esetleg még motiválhatnak is, hogy tegyünk dolgokat a céljainkért, és ne ragadjunk bele a már meglévő szokásainkba.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...